Geschiedenis

Prinses Julianaschool
Ansichtkaart van de Prinses Julianaschool.

De geschiedenis van de Hoendiepskade begint in 1932, wanneer de christelijke industrie- en huishoudschool met internaat Prinses Juliana wordt gebouwd naar een ontwerp van architectenbureau Kuiler en Drewes. Na twee verbouwingen in 1952 en 1962 biedt het nu onderdak aan University College Groningen.

Bouw: natuurstenen vensterbanken en glas-in-lood

De christelijke industrie- en huishoudschool Prinses Juliana met een internaat en een conciƫrgewoning wordt gebouwd naar een ontwerp van architectenbureau Kuiler en Drewes.

Prinses Julianaschool

De Prinses Julianaschool rond 1937.

Het gebouw kan worden gezien als een T-vorm waarbij de ‘poot’ het internaatsgedeelte is, en de ‘dwarsbalk’ het schoolgedeelte. Met name door de bouwvolume en de rijke detaillering aan de straatzijde wordt het hoogteverschil bekrachtigd. Het gebouw heeft stalen vensters inclusief glas-in-lood, met natuurstenen vensterbanken.

De trappen zijn uitgevoerd in betonnen trede-elementen. De trap van de centrale hal is afgewerkt met een natuursteen.

Eerste verbouwing

Een aanzienlijke uitbreiding: het schoolgedeelte werd met een extra verdieping verhoogd, wederom naar ontwerp van Kuiler en Drewes.

De gevels zijn opgetrokken uit metselwerk. Een verhoogd trasraam van turfoven Groninger bruine klinker. De opgaande buitenmuren zijn opgetrokken van gele Limburger klinker.

Leerlingen Prinses Julianaschool

Leerlingen van de Prinses Julianaschool in 1955.
Tweede verbouwing

Opnieuw een verbouwing nodig, dit keer ontworpen door architect D. Broos. Er werd een portaal aan de voorkant gebouwd om een nieuwe hoofdingang mogelijk te maken.

Aankoop TCN SIG

Op 3 september koopt TCN SIG Allround Vastgoed V het pand aan. Inmiddels is de eigenaar O.K. Allround Vastgoed V (Waarborg Vastgoed).

Intrek University College

Het University College van de Rijksuniversiteit Groningen wordt gevestigd in de voormalige Huishoudschool aan de Hoendiepskade. Het drieduizend vierkante meter grote gebouw wordt gerenoveerd om in september de eerste vijftig studenten te ontvangen.